REALITY 2015 |Αξιολόγηση Clearfil Majesty ES Flow

REALITY |Αξιολόγηση ClearfilTM Majesty ES Flow

Σε μια πρόσφατη αξιολόγηση 2015 του ClearfilTM Majesty ES Flow το Reality που αποτελεί πηγή πληροφοριών για την αισθητική οδοντιατρική απένειμε στο προϊόν την αξιόλογη 4,4:

Εισαγωγή/Ισχυρισμοί του κατασκευαστή

Πρόκειται για μια λεπτόρρευστη σύνθετη ρητίνη όπου το όνομά της είναι συνώνυμο με την εύπλαστη σύνθετη ρητίνη. Έχει περιγραφτεί ως αρκετά ισχυρή για όλες τις ομάδες κοιλοτήτων. Όμως οι περισσότεροι αξιολογητές (68%) πιστεύουν ότι μπορεί μόνο να χρησιμοποιηθεί στις τυπικές εφαρμογές μιας ρευστής σύνθετης ρητίνης. Επίσης υπόσχεται υψηλής ποιότητας στιλπνότητα, «είναι πολύ εύκολο να στιλβωθεί σκουπίζοντάς την με εμποτισμένη γάζα σε αλκοόλη ή τολίπιο βάμβακος, διευκολύνοντας τη ροή της συνεδρίας» και διάχυση φωτός με το αποτέλεσμα του χαμαιλεοντισμού.

Τύπος
Νανοϋβριδική  

Περιεχόμενο ενισχυτικών ουσιών
 

 

Βάρος

 

75%

 

Όγκος

 

59%

  Μέσος όρος μεγέθους σωματιδίων (μικρά)  

 

Ενισχυτικές ουσίες

 

3.5%

 

Νάνοενισχυτικές ουσίες

 

0.18%

 
Σύσταση και χειρισμός υλικού 

 Οι περισσότεροι αξιολογητές (74%) είναι ενθουσιασμένοι με τον χειρισμό της, ενώ το υπόλοιπο 26% πιστεύει ότι είναι απλώς εντάξει, όπως οι υπόλοιπες ρευστές ρητίνες. Μερικοί αξιολογητές επισημαίνουν ότι δεν πέφτει από τη θέση της και ελάχιστα κολλά στα εργαλεία.  

Ρευστότητα  

5.0 (όλες οι αποχρώσεις). Όλοι οι αξιολογητές πιστεύουν ότι το ιξώδες της είναι μοναδικό, γιατί ούτε ρέει πολύ και ούτε είναι πολύ παχύρρευστη, αν και δύο αξιολογητές επισημαίνουν ότι το προϊόν ρέει αρκετά για αποκαταστάσεις ομάδος IV και V.    

Πορώδες  

Οι περισσότεροι αξιολογητές (79%) πραγματικά δεν αναφέρουν κανένα επιφανειακό κενό, ενώ το υπόλοιπο 21% βρίσκουν ελάχιστα κενά μετά τη στίλβωση.    

Αύξηση χρόνου πολυμερισμού στο ουλικό τοίχωμα   

Χρόνος πολυμερισμού

Πολυμερισμός % (ουλικά σε σχέση με τη μασητική επιφάνεια)

 

20 δευτερόλεπτα

 

87

 

40 δευτερόλεπτα


DNT

Χρόνος εργασίας κάτω από τη λάμπα εργασίας της οδοντιατρικής έδρας.
30 δευτερόλεπτα    

Αποχρώσεις  

10. 7 σύμφωνα με το χρωματολόγιο της VITA (A1, A2, A3, A3.5, A4, B1 και B2), επιπλέον XW και W αποχρώσεις λεύκανσης (είναι φωτεινότερες από τη Β1, με την XW ελαφρώς φωτεινότερη από τη W) και ΚΑ6 (αυχενική απόχρωση, η οποία είναι σκουρότερη από την Α4).  

Οι περισσότεροι αξιολογητές (89%) πιστεύουν ότι η βασική επιλογή αποχρώσεων είναι  καλή, ενώ το υπόλοιπο 11% θα ήθελαν περισσότερες αποχρώσεις.

Όταν ταίριαξαν τις αποχρώσεις με το χρωματολόγιο της VITA, όλοι οι αξιολογητές εκτός ενός, βρήκαν ότι ήταν πολύ κοντά, ενώ εκείνος είπε πως κάποιες αποχρώσεις ταιριάζουν και άλλες πάλι όχι. Επίσης το 84% θεωρούν ότι είναι ικανοποιητικές οι αποχρώσεις λεύκανσης ενώ το υπόλοιπο 16% θα ήθελαν περισσότερες αποχρώσεις.    

Διαφάνεια/Αδιαφάνεια (Τ/Ο) 

Απόχρωση

 

 

Τ/Ο (0% είναι διαφανές, 100% είναι ολοκληρωτικά αδιαφανές)

 

Α2

 

64

 

ΚΑ6

 

67

 

W

 

73

Οι αποχρώσεις Α2 και ΚΑ6 έχουν τυπικό σώμα διαφάνειας/αδιαφάνειας, ενώ η W έχει την αδιαφάνεια της απόχρωσης οδοντίνης.

Όλοι οι αξιολογητές που τη χρησιμοποίησαν επανειλημμένα σε διάφορες αλλοιώσεις κατέληξαν το 75% ότι δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τη διαφάνεια, ενώ το 25% το κατάφερε. Ένας αξιολογητής ανέφερε ότι είχε περισσότερη διαφάνεια από ότι επιθυμούσε και πίστευε ότι θα εμφανιζόταν μια γκρι απόχρωση. 

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι αξιολογητές (67%) βρήκαν ότι είναι αρκετά διαφανής, ώστε ενεργοποιούν τη διαφάνεια στο κοπτικό τμήμα του δοντιού, ενώ το υπόλοιπο 33% δε μπόρεσε να επιτύχει αυτή την ιδιότητα.  

Οδηγός αποχρώσεων   

Υπάρχει ο οδηγός της ClearfilTM Majesty ES-2, αλλά οι αποχρώσεις ταιριάζουν και με το κλασικό χρωματολόγιο της VITA.    

Ακτινοσκιερότητα  

Όλοι οι αξιολογητές θεώρησαν σωστή την ακτινοσκιερότητα της ρευστής ρητίνης.

Φθορισμός  

Ταιριάζει απόλυτα με τη δομή του οδοντικού ιστού.   

Τελείωση και Στίλβωση  


Στιλβωτής

 Ταιριάζει με τη γυαλάδα της αδαμαντίνης

 Atropol

Ναι

 PoGo

 Ναι

Οι περισσότεροι αξιολογητές (68%) πιστεύουν ότι είναι εύκολο να στιλβώσεις τη ρητίνη δίνοντάς της τη φωτεινότητα της αδαμαντίνης, ενώ το υπόλοιπο 32% θεωρούν ότι πλησιάζουν πολύ την εμφάνιση της αδαμαντίνης, αλλά δεν είναι ακριβώς η ίδια.

Όμως δεν μπορέσαμε να αξιολογήσουμε το γεγονός ότι η φωτοπολυμεριζόμενη ρητίνη είναι πολύ εύκολο να στιλβωθεί σκουπίζοντάς την με εμποτισμένη γάζα σε αλκοόλη ή τολίπιο βάμβακος. Είναι αλήθεια ότι αν έχεις τη δεξιότητα μπορείς τελειοποιήσεις μια αποκατάσταση χωρίς να χρειάζεται η στίλβωσή της μηχανικά με κάποιο ελαστικό στίλβωσης. Όμως στην πραγματικότητα οι αποκαταστάσεις πάντα χρειάζονται κάποιο είδος τελειοποίησης ώστε να παραχθεί η γυαλάδα της αδαμαντίνης, οπότε αποκλειστικά η χρήση της εμποτισμένης γάζας σε αλκοόλη ίσως δεν είναι αρκετή. 

Tο αναλυτικό άρθρο θα το βρείτε ανοίγωντας το παρακάτω εικονίδιο.