REALITY 2015| Αξιολόγηση Teethmate Desensitizer

REALITY| Αξιολόγηση Teethmate Desensitizer

Σε μια πρόσφατη αξιολόγηση το 2015 του Teethmate Desensitizer, το Reality που αποτελεί πηγή πληροφοριών για την αισθητική οδοντιατρική απένειμε στο προϊόν την αξιόλογη 4,4:

Εισαγωγή/Ισχυρισμοί του κατασκευαστή
Εφόσον οι ασθενείς έχουν ευαίσθητα δόντια, οι κατασκευαστικές εταιρίες συνεχίζουν να εισάγουν στην αγορά νέους απευαισθητοποιητές. Η εταιρεία Kuraray, η οποία εισήγαγε στην αγορά τα καινοτόμα προϊόντα, όπως Panavia και Clearfil SE Bond, αποφάσισε να παρουσιάσει στην αγορά το Teethmate Desensitizer.
Σε αντίθεση από τα άλλα πολυάριθμα προϊόντα της κατηγορίας αυτής, τα οποία αναπαρήγαγαν τη χημική σύνθεση της Gluma της γλουταραλδεϋδης και της HEMA, το Teethmate Desensitizer έχει μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση. Αρχικά έχει δύο συστατικά: σκόνη και υγρό. Ναι, είναι αλήθεια, σκόνη και υγρό. Και φυσικά θα πρέπει να γίνει η ανάμιξη των δύο συστατικών δια χειρός στο δοχείο διανομής.
Στη συνέχεια, όταν αναμίξετε τα δύο συστατικά και εφαρμόσετε την πάστα στα δόντια, αυτή κρυσταλοποιείται και σχηματίζει υδροξυαπατίτη, ο οποίος εμφράσσει τα οδοντινοσωληνάρια και επουλώνει τις μικρορωγμές της αδαμαντίνης.
Στην πραγματικότητα ενδείκνυται για ευαίσθητες ριζικές επιφάνειες, πριν/μετά τη λεύκανση και κάτω από αποκαταστάσεις. Δε χρειάζεται να εξατμιστεί ο διαλύτης, δεν απαιτεί φωτοπολυμερισμό και δεν έχει καθόλου πάχος η επίστρωση.
Σύνθεση
Σκόνη: Φωσφορικό τετρα-ασβέστιο (TTCP) και άνυδρο φωσφορικό διασβέστιο (DCPA)
Υγρό: Νερό και ένα συντηρητικό
Οι περισσότεροι αξιολογητές (65%) βρήκαν θετικό το γεγονός, ότι δεν περιέχει ισχυρά χημικά, ενώ το υπόλοιπο 35% ενδιαφερόταν περισσότερο για την αποτελεσματικότητά του ανεξάρτητα από το τι περιέχει. Ένας αξιολογητής επισήμανε ότι πρόκειται για μια αληθινά βιομιμητική προσέγγιση για τη θεραπεία της ευαισθησίας και αναρωτήθηκε γιατί θέλουμε να χρησιμοποιούμε πολυμερή ή άλλους παράγοντες όταν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το «αληθινό» προϊόν, όπως ο υδροξυαπατίτης; Από την άλλη πλευρά, ένας άλλος αξιολογητής δήλωσε ότι η χρήση χημικών όπως η γλουταραλδεϋδη και η HEMA δεν έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, οπότε γιατί να ανησυχούμε;
pH
10 (σύμφωνα με τον κατασκευαστή)
Ιξώδες
Το ιξώδες του πυκνού μίγματος θεωρήθηκε αποδεκτό από την πλειοψηφία των αξιολογητών (90%), με μόνο 10% να το βρίσκουν υπερβολικά παχύρρευστο.
Οσμή
Οι περισσότεροι αξιολογητές (65%) πιστεύουν ότι πραγματικά δεν έχει οσμή, ενώ το υπόλοιπο 35% θεωρούν ότι η αίσθηση είναι περίπου η ίδια με τους άλλους απευαισθητοποιητές.
Χρώμα
Λευκό
Χρήση
Καθαρίστε τα δόντια σας όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Όλοι οι αξιολογητές εκτός ενός καθάρισαν τις ευαίσθητες περιοχές, ύστερα ξέπλυναν το καθαριστικό, τις άφησαν με υγρασία, ενώ ένας μόνο άφησε τα δόντια στεγνά.
Έπειτα, για ένα δόντι, βάλτε ένα μικρό κουταλάκι σκόνης στο δοχείο ανάμιξης και προσθέστε μια σταγόνα υγρού. Για 2-3 δόντια, χρησιμοποιείστε το μεγάλο κουταλάκι και 2 σταγόνες υγρού. Με το μικρό βουρτσάκι εφαρμογής, αναμίξτε τα συστατικά για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα, ώστε να προκύψει μια παχύρευστη πάστα, την οποία με κίνηση τριβής την εφαρμόζετε πάνω στα δόντια για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια την ξεπλένετε. Αν χρειάζεται, μπορείτε να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές.
Η ανάμιξη είναι εξαιρετικά εύκολη διαδικασία- η σκόνη απορροφά πολύ γρήγορα το υγρό και η δημιουργία του μίγματος είναι σχεδόν αυτόματη. Επίσης η εφαρμογή στο δόντι είναι πολύ εύκολη. Αφού πρόκειται για πάστα, η εφαρμογή της με τριβή πάνω στο δόντι και το γεγονός ότι δεν ρέει δεν αποτελεί θέμα. Αν και η πάστα είναι λευκή, με το ξέπλυμα της από τα δόντια δεν παραμένουν υπολείμματα, οπότε επιβεβαιώνεται η απουσία πάχους στην επίστρωση.
Όσο αφορά τη διανομή σκόνης και υγρού, οι περισσότεροι αξιολογητές (60%) δεν το θεωρούν μεγάλη δυσκολία, ενώ το υπόλοιπο 40% πιστεύει ότι χρονοτριβεί. Η ανάμιξη δεν αποτελεί μέγιστο θέμα για το 75% των αξιολογητών ενώ το υπόλοιπο 25% θεωρεί ότι χρονοτριβεί. Ένας αξιολογητής επισήμανε ότι η ανάμιξη με το βουρτσάκι εφαρμογής δεν είναι ικανοποιητική και ότι πρέπει να έχεις το φιαλίδιο του υγρού τελείως κάθετα για να πάρεις σταγόνες με τον ακριβή όγκο υγρού.
Το τρίψιμο των ευαίσθητων περιοχών αποτελεί την προτεινόμενη μέθοδο εφαρμογής για τους περισσότερους αξιολογητές (65%), ενώ το υπόλοιπο 35% χρησιμοποιεί απαλή ανακίνηση. Αν και 30 δευτερόλεπτα εφαρμογής τυπικά χρησιμοποιούνται (75%), λίγοι αξιολογητές την εφαρμόζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μερικοί τη χρησιμοποιούν για περισσότερες του ενός εφαρμογές.
Παρά την παχύρευστη σύσταση, οι περισσότεροι αξιολογητές (80%) πιστεύουν ότι η εφαρμογή της πάστας είναι εύκολη, ειδικά αφού αυτή δε ρέει. Ωστόσο, το υπόλοιπο 20% ακόμη προτιμά λεπτόρρευστο απευαισθητοποιητή.
Το ξέπλυμα της πάστας θεωρήθηκε εύκολο από τους περισσότερους αξιολογητές (90%), ενώ το υπόλοιπο 10% πιστεύει ότι το ξέπλυμα απαιτεί περισσότερη προσπάθεια.
Η επίδραση στην αντοχή του δεσμού
Ελαφρά θετικό αποτέλεσμα.
Αποτελεσματικότητα
Κάτω από αποκαταστάσεις όπου χρησιμοποιούμε συγκολλητικά συστήματα αδροποίηση/ξέπλυμα
Οι περισσότεροι αξιολογητές (75%) αναφέρουν ότι το υλικό λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ το υπόλοιπο 25% θεωρεί ότι λειτουργεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ένας αξιολογητής σημειώνει ότι αυτή την παράμετρο δύσκολα μπορείς να την αξιολογήσεις, αφού σπάνια παρατηρείται ευαισθησία κάτω από τις αποκαταστάσεις έτσι κι αλλιώς.
Αυχενικές περιοχές
Οι μισοί από τους αξιολογητές αναφέρουν ότι λειτουργεί πάντα, ύστερα από 2-3 εφαρμογές, ενώ το 15% θεωρεί ότι πάντα λειτουργεί μετά από μόνο μια εφαρμογή. Το υπόλοιπο 35% πιστεύει ότι λειτουργεί μερικές φορές. Ένας αξιολογητής επισημαίνει ότι οι ασθενείς αισθάνονται τη διαφορά μόνο μετά τη δεύτερη εφαρμογή.
Πριν τη λεύκανση
Παρατηρήθηκαν διαφορετικές απόψεις, με τους μισούς αξιολογητές να αναφέρουν ότι λειτουργεί πάντοτε, το 17% μερικές φορές και το 33% ότι δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό.
Μετά τη λεύκανση
Οι περισσότεροι αξιολογητές (67%) ανέφεραν ότι λειτουργεί πάντοτε, ενώ το υπόλοιπο 33% ότι λειτουργεί μερικές φορές.
Συσκευασία
Η πλήρες συσκευασία είναι ένα συμβατικό χάρτινο κουτί με διαφανές πλαστικό αεροστεγές περιτύλιγμα με την ταυτότητα του προϊόντος στο επάνω μέρος και στις 3 πλευρές του κουτιού και με την ημερομηνία λήξεως στην μία πλευρά. Η σκόνη βρίσκεται μέσα σ’ένα τυπικό μικρό, γυάλινο βαζάκι με το κουταλάκι δοσομέτρησης, ενώ το υγρό είναι σ’ένα συμβατικό πλαστικό φιαλίδιο πίεσης.
Πραγματικά όλοι οι αξιολογητές πιστεύουν ότι η συσκευασία είναι καλή, καθαρή και καλά οργανωμένη με πρόσβαση στα συστατικά του προϊόντος. Όμως δύο αξιολογητές αισθάνθηκαν ότι το περιεχόμενο της συσκευασίας δε διατηρείται σε απόλυτες συνθήκες ασηψίας όπως θα έπρεπε.
Οδηγίες Χρήσεως
Υπάρχει διπλωμένο χαρτί με τις οδηγίες χρήσεως σε 3 γλώσσες, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί περιττό, αλλά πραγματικά είναι εύκολη η εφαρμογή τους. Επίσης υπάρχει έγχρωμη πλαστικοποιημένη κάρτα στην οποία περιγράφεται η θεραπεία, βήμα προς βήμα, εύκολη στο να την ακολουθήσεις. Έχει γίνει καλή δουλειά. Όμως ένας αξιολογητής θεωρεί ότι οι οδηγίες καθαρίσματος θα πρέπει να αναφερθούν με περισσότερη λεπτομέρεια.
Πλεονεκτήματα
Εφόσον αναμιχθεί, είναι εύκολο στην εφαρμογή του και στο ξέπλυμα. Αποτελεσματικό στις περισσότερες περιπτώσεις. Το μίγμα είναι ευδιάκριτο και ελεγχόμενο αφού είναι λευκό και δεν ρέει. Χημικά είναι υλικό βιοσυμβατό και βιομιμητικό, δεν περιέχει ισχυρά χημικά, που είναι σημαντικά για ασθενείς με χημικές ευαισθησίες. Εμφανίζει ελαφρά θετική επίδραση στην αντοχή του δεσμού με συγκολλητικά συστήματα αδροποίηση/ξέπλυμα. Ανύπαρκτη ή ελάχιστη οσμή. Δεν παρατηρείται πάχος στην επίστρωση.
Μειονεκτήματα
Δεν λειτουργεί πάντοτε. Η διανομή και η ανάμιξη δια χειρός ως σκόνη-υγρό υλικό είναι ενοχλητική διαδικασία. Το ξέπλυμά του αποτελεί ένα επιπλέον βήμα. Η συσκευασία εμφανίζει προκλήσεις ασηψίας.
Συμπερασματικά
Αν και το προϊόν αναμιγνύεται διαχειρός ως σκόνη/υγρό και δεν θεωρείται τόσο εύκολο στην εφαρμογή του όσο τα προαναμεμιγμένα, του ενός συστατικού υγρό ή γέλη, η δημιουργία υδροξυαπατίτη με την εξειδικευμένη χημεία και η παράλειψη της γλουτεραλδεϋδης ως συστατικό απογειώνει την αποτελεσματικότητά του.

Το αναλυτικό άρθρο θα το βρείτε ανοίγωντας το παρακάτω εικονίδιο.