Η μακρόχρονη κληρονομιά του MDP μονομερούς

Η μακρόχρονη κληρονομιά του MDP μονομερούς
Είναι ίσως το πιο γνωστό συστατικό ενός οδοντιατρικού προϊόντος που ανέπτυξε ποτέ η Kuraray Noritake Dental Inc.: 10-Μεθακρυλοϋλοξυδεκύλιο Δισόξινο Φωσφορικό, εν συντομία, το MDP μονομερές. Εφευρέθηκε πριν από περισσότερα από 40 χρόνια – το πρώτο προϊόν που το περιείχε παρουσιάστηκε το 1983 – Το MDP εξακολουθεί να είναι το κορυφαίο λειτουργικό μονομερές που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός μακροχρόνιου, ανθεκτικού και σταθερού δεσμού του υδροξυαπατίτη με τον οδοντικό ιστό και με τα οξείδια μετάλλων σε υλικά αποκατάστασης (οξείδιο κεραμικού και κράματα μετάλλων).
Σήμερα, βρίσκεται σε κάθε συγκολλητικό παράγοντα και σε κάθε συστατικό ενός συστήματος ρητινώδης κονίας με συγκολλητικές ιδιότητες από την Kuraray Noritake Dental. Αυτά είναι τα ακόλουθα:



Επιπλέον το MDP έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων διεθνών συγκολλητικών και πολλών ρητινώδη συστημάτων συγκόλλησης άλλων κατασκευαστών. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα MDP ίδια…


MDP: Χημική δομή και μηχανισμός συγκόλλησης
Το MDP μονομερές αποτελείται από τρία βασικά μέρη: Μια πολυμεριζόμενη ομάδα, μια υδρόφοβη ομάδα και μια υδρόφιλη ομάδα. Η συμπολυμεριζόμενη ομάδα μεθακρυλικού έχει στο τέλος διπλό δεσμό που επιτρέπει τον πολυμερισμό. Η μεγάλη υδρόφοβη ομάδα αλκυλενίου - που αναφέρεται επίσης ως διαχωριστής - έχει το καθήκον να διατηρεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των υδρόφοβων και υδρόφιλων ιδιοτήτων του μονομερούς και προσφέρει μεγάλη αντοχή στην αποικοδόμηση. Τέλος, η ομάδα των υδρόφιλων φωσφορικών είναι υπεύθυνη για την όξινη αφαλάτωση, για τη χημική σύνδεση με το ασβέστιο στον υδροξυαπατίτη και για τη σύνδεση με ζιρκόνιο1 (καθώς και με μέταλλο).


Απόδοση της συγκόλλησης
Πολλές μελέτες in vitro έχουν διεξαχθεί για τη διερεύνηση της συμπεριφοράς σύνδεσης του 10-MDP στο πλαίσιο των άμεσων και έμμεσων αποκαταστάσεων. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται να εμφραχθεί μια κοιλότητα με σύνθετη ρητίνη ή να τοποθετηθεί μια έμμεση αποκατάσταση, πρέπει να δημιουργηθεί ένας ισχυρός και μακροχρόνιος δεσμός με τον οδοντικό ιστό.
Η χημική δομή του MDP μονομερούς (10-Methacryloyloxydecyl Dihydrogen Phosphate)



Το κρίσιμο υπόστρωμα σε αυτό το πλαίσιο είναι η οδοντίνη, ενώ η συγκόλληση με την αδαμαντίνη φαίνεται να είναι λιγότερο επίφοβη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό οι συγκολλητικοί παράγοντες (αυτοαδροποίησης) που περιέχουν 10-MDP να παρουσιάζουν μια εξαιρετικά υψηλή αντοχή συγκόλλησης στον οδοντικό ιστό, ιδιαίτερα στην οδοντίνη2. Στην πραγματικότητα, το 10-MDP παρέχει υψηλή σταθερότητα δεσμού με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας μια ζώνη ανθεκτική στην οξεοάντοχη βάση στη μεσόφαση του συγκολλητικού3. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναμένεται μεγάλη μακροπρόθεσμη απόδοση. Ευτυχώς, μια εξαιρετική κλινική μακροπρόθεσμη απόδοση προϊόντων που περιέχουν το μονομερές MDP έχει ήδη επιβεβαιωθεί: Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Leuven (Βέλγιο) παρουσίασε εξαιρετικά αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής δεκατριών ετών που περιλαμβάνει τη χρήση του CLEARFIL™ SE Bond το 20154.
Κατά τη συγκόλληση σε έμμεσες αποκαταστάσεις από ζιρκονία, η επιφάνεια του κεραμικού θα πρέπει να επεξεργαστεί με αμμοβολή5. Προεπεξεργασμένο με τον συνήθη τρόπο, η αντοχή του δεσμού στη ζιρκονία τείνει να είναι ιδιαίτερα υψηλή όταν χρησιμοποιούνται ρητινώδη συστήματα με βάση το MDP6. Επομένως, συνιστάται ευρέως από τους ειδικούς στον τομέα της συγκολλητικής οδοντιατρικής να χρησιμοποιούν ενεργοποιητές συγκόλλησης ή ρητινώδεις κονίες που περιέχουν το MDP για την τοποθέτηση αποκαταστάσεων με βάση τη ζιρκονία, ειδικά εκείνων χωρίς ή με λιγότερο μηχανική συγκράτηση. Το γεγονός ότι τα προϊόντα που περιέχουν 10-MDP λειτουργούν καλά σε αυτό το πλαίσιο έχει επιβεβαιωθεί σε διάφορες κλινικές μελέτες σε περιόδους παρατήρησης ως και τα 10 έτη 7,8. Τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις μελέτες ήταν η PANAVIA™ 21, η PANAVIA™ F2.0 και η πιο πρόσφατη έκδοση του συστήματος συγκόλλησης πολλαπλών συστατικών από την Kuraray Noritake Dental, η PANAVIA™ V5, τα οποία απέδωσαν καλύτερα.

Δεν είναι όλα τα MDP ίδια
Από τότε που έληξε το βασικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το MDP, άλλοι κατασκευαστές οδοντιατρικών συγκολλητικών συστημάτων και ρητινώδη κονιών άρχισαν να ενσωματώνουν τα λειτουργικά μονομερή στα δικά τους προϊόντα. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν διαφορές στην καθαρότητα των MDP μονομερών που συντίθενται και χρησιμοποιούνται, και ότι αυτές οι διαφορές έχουν αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη απόδοση της συγκόλλησης των προϊόντων που περιέχουν το MDP9. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των in-vitro δοκιμών, το Αυθεντικό MDP Μονομερές που συντίθεται από την Kuraray Noritake Dental ξεχωρίζει χάρη στο απαράμιλλο επίπεδο καθαρότητάς του. Αυτή η καθαρότητα έχει θετική επίδραση στη μικροδομή και το πάχος του υβριδικού στρώματος που σχηματίζεται στην οδοντίνη, την ένταση του νανοστρώματος και την αντοχή του δεσμού που μετράται αμέσως καθώς και μετά την τεχνητή γήρανση9.

Συμπέρασμα
Τα δεδομένα που συνοψίζονται παραπάνω αποκαλύπτουν ότι μετά από 40 χρόνια κλινικής εφαρμογής, το Αυθεντικό MDP Μονομερές από την Kuraray Noritake Dental εξακολουθεί να είναι μια δική του κατηγορία. Διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για να δημιουργήσει μια ισχυρή και μακροχρόνια συγκόλληση με τον οδοντικό ιστό, τη σύνθετη ρητίνη και τα οξείδια μετάλλων, και επομένως είναι ένα πολύτιμο συστατικό σε σχεδόν κάθε συγκολλητικό σύστημα. Ωστόσο, για να εξασφαλίσετε υψηλή ποιότητα δεσμού, ίσως είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα MDP μονομερές με επιβεβαιωμένη υψηλή καθαρότητα – το Αυθεντικό MDP μονομερές.

Βιβλιογραφία
1. Nagaoka N, Yoshihara K, Feitosa VP, Tamada Y, Irie M, Yoshida Y, Van Meerbeek B, Hayakawa S. Chemical interaction mechanism of 10-MDP with zirconia. Sci Rep. 2017 Mar 30;7:45563.
2. Fehrenbach J, Isolan CP, Münchow EA. Is the presence of 10-MDP associated to higher bonding performance for self-etching adhesive systems? A meta-analysis of in vitro studies. Dent Mater. 2021 Oct;37(10):1463-1485.
3. Carrilho E, Cardoso M, Marques Ferreira M, Marto CM, Paula A, Coelho AS. 10-MDP Based Dental Adhesives: Adhesive Interface Characterization and Adhesive Stability-A Systematic Review.
4. Peumans M, De Munck J, Van Landuyt K, Van Meerbeek B. Thirteen-year randomized controlled clinical trial of a two-step self-etch adhesive in non-carious cervical lesions. Dent Mater. 2015 Mar;31(3):308-14.
5. Kern M, Barloi A, Yang B. Surface conditioning influences zirconia ceramic bonding. J Dent Res. 2009; 88: 817–822.
6. Özcan M, Bernasconi M. Adhesion to zirconia used for dental restorations: a systematic review and meta-analysis. J Adhes Dent. 2015 Feb;17(1):7-26.
7. Kern M, Passia N, Sasse M, Yazigi C. Ten-year outcome of zirconia ceramic cantilever resin-bonded fixed dental prostheses and the influence of the reasons for missing incisors. J Dent. 2017 Oct;65:51-55.
8. Bilir H, Yuzbasioglu E, Sayar G, Kilinc DD, Bag HGG, Özcan M. CAD/CAM single-retainer monolithic zirconia ceramic resin-bonded fixed partial dentures bonded with two different resin cements: Up to 40 months clinical results of a randomized-controlled pilot study. J Esthet Restor Dent. 2022 Oct;34(7):1122-1131.
9. Yoshihara K. et al. Functional monomer impurity affects adhesive performance. Dent Mater. 2015 Dec;31(12):1493–1501.