41ο Π.Ο.Σ Kλινικό Φροντιστήριο|ΤΙΤΛΟΣ "Διαχείριση Μαλακών Ιστών Επιβοηθούμενη από το PRF" Ομιλήτρια Κλεοπάτρα Νακοπούλου.

 Kλινικό Φροντιστήριο |  "Διαχείριση Μαλακών Ιστών Επιβοηθούμενη από το PRF"

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023
Ομιλητές: Κλεοπάτρα Νακοπούλου, BSc, DDS, MSc, PhD
Ώρα : 12:00-14:00 Αιθουσα: Σ.Κ.Ν Γερμανος (περ. ΔΕΘ 8)

   Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ

Σας περιμένουμε στο περίπτερο μας Ν.64!

 

Περίληψη: Εδώ και αρκετές δεκαετίες, η αναγεννητική ιατρική προσπαθεί να βελτιώσει τις συμβατικές μεθόδους οδοντιατρικής, στοματικής και κρανιοπροσωπικής αποκατάστασης για εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Αρκετές στρατηγικές μηχανικής οστικών ιστών είναι πλέον άμεσα διαθέσιμες στην κλινική πράξη. Η χρήση αυτόλογων προϊόντων, οι αυξητικοί παράγοντες και οι συνδυαστικές προσεγγίσεις συζητούνται ως τρόποι βελτίωσης της φαρέτρας του χειρουργού. Τα συμπυκνώματα αιμοπεταλίων για χειρουργική χρήση αποτελούν καινοτόμα εργαλεία της αναγεννητικής ιατρικής και δοκιμάστηκαν ευρέως στη στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική καθώς και στη αναγεννητική και αισθητική ιατρική.
Το PRF είναι ένα συμπύκνωμα αίματος δεύτερης γενιάς το οποίο είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια και ινική και προέρχεται από ανθρώπινο περιφερικό αίμα, ικανό να διεγείρει την αναγέννηση των ιστών. Μια στερεή και υγρή μήτρα με βάση το PRF μπορεί να ληφθεί με φυγοκέντρηση σύμφωνα με ειδικά πρωτόκολλα , όπως το χαμηλής ταχύτητας (LSCC), χωρίς την προσθήκη αντιπηκτικών ή άλλων χημικών ουσιών. Περιέχει μεγαλύτερο αριθμό λευκοκυττάρων, αυξητικών παραγόντων και βλαστοκυττάρων σε σύγκριση με το PRP. Στην περιοδοντολογία και τη χειρουργική του στόματος, το PRF χρησιμοποιείται για την προώθηση της επούλωσης μαλακών και σκληρών ιστών. Το PRF αποδείχθηκε ότι μειώνει το μετεγχειρητικό πόνο,  βελτιώνει τη δημιουργία μαλακών ιστών και προλαμβάνει την απώλεια διαστάσεων του οστού, ιδίως κατά την πρώιμη χρονική περίοδο των 2-3 μηνών.
Τα οφέλη της επούλωσης των τραυμάτων από τα παρασκευάσματα ινώδους πλούσιου σε αιμοπετάλια  και ινική σε συνδυασμό με το χαμηλό προφίλ κινδύνου και τη δυνατότητα μιας απλής διαδικασίας παρασκευής θα πρέπει να ενθαρρύνουν περισσότερους κλινικούς οδοντιάτρους  και ιατρούς να ενσωματώσουν το PRF ως θεραπευτική επιλογή στην πρακτική τους για την επιτάχυνση της επούλωσης και τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών μετεγχειρητικά.