Το MDP μονομερές

Το MDP μονομερές: Πού θα βρισκόμαστε χωρίς αυτό;
Το 1976, η Kuraray παρουσίασε το πρώτο της συγκολλητικό μονομερές-το φωσφορικό μονομερές Phenyl-P. Τα επόμενα χρόνια, η δέσμευση της εταιρείας στην έρευνα και την ανάπτυξη σημείωσε συνεχείς προσπάθειες για την εξέλιξη και τη βελτίωση της μοριακής δομής αυτού του μονομερούς. Η Kuraray πέτυχε τελικά αυτόν τον στόχο δημιουργώντας ένα μόριο με μεγαλύτερη ικανότητα προσκόλλησης στους οδοντικούς ιστούς, χαμηλή διαλυτότητα και αποτελεσματικότητα στη συγκόλληση με τα μέταλλα: το MDP μονομερές.
Αναπτύχθηκε και στη συνέχεια κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Kuraray το 1981, το MDP μονομερές που παραμένει, μέχρι σήμερα, το κορυφαίο λειτουργικό μονομερές για αξιόπιστη συγκόλληση σε διάφορα υποστρώματα, συμπεριλαμβανομένου της αδαμαντίνης και της οδοντίνης. Η έρευνα έχει επανειλημμένα δείξει ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούν αυτό το μονομερές δημιουργούν μακροχρόνιους, ανθεκτικούς και σταθερούς δεσμούς με τους οδοντικούς ιστούς, με τα μη ευγενή μέταλλα και τα κεραμικά ζιρκονίου. Με απλά λόγια, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πού θα ήταν η συγκόλληση στην οδοντιατρική χωρίς το MDP μονομερές.
Ένα απαράμιλλο επίπεδο αγνότητας
Ένα από τα μυστικά πίσω από την επιτυχία του MDP μονομερούς της Kuraray Noritake είναι η μοναδικά υψηλής ποιότητας φύση του. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατείχε η Kuraray για το μονομερές έχει λήξει, ανοίγοντας την αγορά σε άλλους κατασκευαστές να συνθέσουν το δικό τους MDP. Ωστόσο, μια μελέτη που διεξήχθη από τους Yoshihara et al.1 διαπίστωσε ότι, από τα τρία συγκολλητικά μονομερή MDP που εξέτασαν, οι διαφορές στα επίπεδα καθαρότητας ήταν ορατές και επηρέασαν την ένταση του νανοστρώματος και την αντοχή δεσμού που προέκυψε. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντοχή του δεσμού που εμφανίστηκε στο πρωτότυπο και εξαιρετικά καθαρό MDP της Kuraray Noritake ήταν η υψηλότερη που μετρήθηκε.
«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το MDP μονομερές είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μονομερή που υπάρχουν στην αγορά, δεδομένης της πρωταρχικής χημικής του σύνθεσης με τον υδροξυαπατίτη», δήλωσε ο καθηγητής Bart Van Meerbeek, κορυφαίος επιστήμονας στους οδοντιατρικούς συγκολλητικούς παράγοντες, σε συνέντευξή του στο Dental Tribune International.
«Ουσιαστικά, ένας καθολικός (universal) συγκολλητικός παράγοντας που περιέχει υψηλή συγκέντρωση του πολύ καθαρού MDP μονομερούς θα πρέπει να έχει την καλύτερη απόδοση», πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε για τα καθολικά συγκολλητικά συστήματα.


Ένα μονομερές με πολλές εφαρμογές
Το πρώτο προϊόν της Kuraray που χρησιμοποίησε το MDP μονομερές ήταν η ρητινώδης κονία PANAVIA EX. Εισήχθη το 1983, η PANAVIA EX έγινε γρήγορα γνωστή ως διευκολυντής μιας αξιόπιστης συγκόλλησης και η οικογένεια των ρητινώδη κονιών της PANAVIA, συμπεριλαμβανομένων των PANAVIA V5 και PANAVIA SA Cement Universal, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το MDP μονομερές για να παρέχει πρώτης τάξεως συγκόλληση για τους επαγγελματίες οδοντιάτρους σε όλο τον κόσμο.
Φυσικά, το MDP μονομερές αποτελεί το βασικό συστατικό ορισμένων προϊόντων της Kuraray Noritake Dental στην τρέχουσα σειρά CLEARFIL των συγκολλητικών συστημάτων, όπως η χρυσή σταθερά CLEARFIL SE BOND, ένας ήπιος αυτοαδροποιούμενος, φωτοπολυμεριζόμενος συγκολλητικός παράγοντας δύο σταδίων. Ο CLEARFIL Universal Bond Quick, ο διεθνής συγκολλητικός παράγοντας της εταιρείας του ενός σταδίου, χρησιμοποιεί τεχνολογία της ταχείας συγκόλλησης. Ο συνεργατικός συνδυασμός του αυθεντικού MDP μονομερούς και των υδρόφιλων μονομερών του αμιδίου λειτουργεί για να δημιουργήσει έναν αξιόπιστο δεσμό πιο γρήγορα και πιο εύκολα από ποτέ.
Έχουν υπάρξει περισσότερα από 40 χρόνια αποδείξεων και το συμπέρασμα είναι σαφές: το MDP μονομερές της Kuraray Noritake Dental έχει αλλάξει την οδοντική συγκόλληση προς το καλύτερο.

Βιβλιογραφία
1. Yoshihara K. et al. Functional monomer impurity affects adhesive performance. Dent Mater. 2015 Dec;31(12):1493–1501.
2 Ιουνίου 2022